Трайков: Надеждите са повишението на цените на петрола да не е трайна тенденция
Трайков: Надеждите са повишението на цените на петрола да не е трайна тенденция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайков: Надеждите са повишението на цените на петрола да не е трайна тенденция
38803
Трайков: Надеждите са повишението на цените на петрола да не е трайна тенденция
  • Трайков: Надеждите са повишението на цените на петрола да не е трайна тенденция

Арабските страни ще се опитат да компенсират загубите на петрол от Либия. Това заяви за Дарик енергийният министър Трайчо Трайков, който е на посещение в Саудитска Арабия. Там се проведе извънредна среща на Международния енергиен форум, на която е обсъдена ситуацията в Либия и региона. Представителите на Организацията на страните износителки на петрол категорично са подчертали, че никой няма изгода от случващото се в Либия. Ето какво е отражението на непрекъснато растящите цени на петрола у нас и в останалите страни, според министър Трайков:

Не само на българските, но и на всички останали страни това се отразява. Вие знаете, че цените по дългосрочните договори също са свързани с движението на петрола, въпреки че вече последните тенденции са газът да се отдели от петрола и да има свои собствени котировки. Но е факт: винаги, когато има трайно повишение на цените на петрола, има инфлация в световен мащаб. Сега надеждите са това да не е трайна тенденция. Освен Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК изразяват намерението си да компенсират производството. Също така и когато обстановката в Близкия изток, в арабския свят се нормализира би трябвало обратно нещата да се успокоят.

А у нас прякото отражение? Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви, че цената на газа ще се повиши с около 5 процента от април.

Ако погледнете формулата на ценообразуване на природния газ, цената, на която ние купуваме от Газпром, ще видите, че там има значение какви са били цените на петрола преди няколко месеца, а не сега.

Но това може да се отрази на цената за следващи тримесечия.

Това е при положение че е тенденция и цените трайно се установят на тези нива.