Технологичните компании ще генерират 11% от българския БВП през 2016-а
Технологичните компании ще генерират 11% от българския БВП през 2016-а / ThinckStock/Getty Images

През 2016 година над 10 хиляди компании от 12-те сектора на информационните и комуникационни технологии в България ще генерират приблизително 5.5 милиарда долара приходи.Това ще е 11 процента от БВП и ръст на годишна база от около 5 на сто, прогнозира независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Лукарски: Страната ни е 25-та в света по иновационна ефективност

Най-добри шансове за ръст CBN вижда в развитието на програмните продукти, доставчиците на телеком оборудване, IT дистрибуцията и контактните центрове.
CBN очаква, че през 2016 година телеком бизнесът в страната ще стабилизира приходите си и вероятно най-сетне да има лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и Близу медиа енд броудбенд.

През тази година с по-висок темп ще се развиват т. нар. облачни технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуерът.

Откриха София тех парк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Анализаторите очакват утвърждаване на водещата позиция на смартфоните в сегмента на търговия с мобилни устройства, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. През тази година ще се подобри и бизнесът с мрежовите технологии на всички нива - както на пасивно, така и на активно оборудване.

CBN очаква развитието на ICT индустрията в България да задълбочи двете нови тенденции в живота на обществото ни - ръстът на on-line магазините и платформите за електронно обслужване на клиенти във всички сектори - от банковия до комуналния и телеком секторът. Това ще доведе до по-масовото закриване на банкови офиси, на гишета и магазини за обслужване на клиенти.

Технологичното развитие на държавната и общински администрации ще остане на критично ниски нива и през 2016 година, основно заради липсата на достатъчно добри комуникации между политическото управление на страната и технологичния бизнес, пише в анализа.

Да промениш света от бюрото си

Едно от добрите събития, независимо от липсата на опит и видимото отсъствие на познание за технологичната индустрия в България, е новият технологичен парк в София, посочват още анализаторите.

Източник: БТА