Таванът за лихви по кредити остава
Таванът за лихви по кредити остава / снимка: БГНЕС, архив
Таванът за лихви по кредити остава
71597
Таванът за лихви по кредити остава
  • Таванът за лихви по кредити остава

Таванът върху цената на кредитите остава, въпреки че депутати от БСП и ДПС имаха намерение да премахнат текстовете преди окончателното гласуване на Закона за потребителския кредит. Пред Дарик народният представител от Коалиция за България Румен Гечев бе категоричен, че няма юридически механизъм, според който поправките, които бяха вкарани изненадващо от Георги Кадиев и Георги Анастасов, да бъдат премахнати.

Депутатите приеха лихвите и всички такси по кредитите да не могат да надвишават пет пъти законовата лихва, като в момента ограничението е малко над 50 на сто.

След като таванът върху годишния процент на разходите бе записан изненадващо в Закона за потребителския кредит, депутатите задържаха приключването на промените, за да обмислят как могат да премахнат вече гласуваните текстове.

Румен Гечев от Коалиция за България: „Ние направихме консултация с юристите и се оказа, че при две гласувания е рисково да се прегласува наново, тъй като Конституционният съд може да отмени текста. Оставяме го така, за да видим как ще проработи механизмът. Ако не проработи както трябва, което е много вероятно, наесен ще променим".

Според Гечев, докато бъде изчистено законодателството през есента, могат да се въведат промени, които да защитят потребителите: „Това е изискването за лицензиране и изискването за минимум капитал от примерно до 5 милиона лева, за да останат на сцената само сериозните играчи".

Увеличаването на капиталовите изисквания е едно от исканията на част от големите фирми в бранша. Таванът върху годишния процент на разходите засяга единствено небанковите компании, тъй като банките дават много по-ниски лихви от 5 пъти законовата лихва, което в момента означава 50,2 на сто.

„При такива тавани, особено когато те са ниски - сивият сектор расте. За това аз предупреждавах, че приемането на това решение ще бъде в полза на сивия сектор, а не както някои колеги емоционално разсъждават, че като има таван на лихвите, някой ще бъде принуден да дава евтини кредити, което е абсурдно. Все едно да накарате производител на „Мерцедес" да продава на цената на „Трабант", обясни Гечев.

Все още не е ясно от кога новите текстове ще влязат в сила. Това ще стане ясно, след като депутатите приключат окончателно с гласуването на промените в Закона за потребителския кредит.