Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса
Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса / снимка: Sofia Photo Agency
Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса
80573
Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса
  • Таксиметрови шофьори предлагат промени за първоначалната такса

Въвеждането на три лева първоначална такса с включени километри ще създаде възможности за злоупотреба, смята Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори. Подобна такса е имало преди около 10 години, но именно заради злоупотреби е била забранена. Атанасов уточни обаче, че подобнo тарифиране има в цяла Европа и едно добро решение би било началната такса да нарасне до 2,50 лева. Идеята е едва след тази сума да започне отчитането на километър.

Копърките изчезват със законови промени

Качването в такси да струва минимум три лева, като в тази сума са включени първите няколко километра, предлагат от таксиметровия бранш. Така шофьорите няма да отказват кратки курсове, въпреки че и сега реално нямат право да го правят. Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори коментира, че и преди е имало подобна такса.

„Имаше една твърда сума, в която влизаха три-четири километра. Горе-долу такава е идеята и на колегите от Пловдив. Но тогава държавата отмени тази практика, защото някои от такситата започнаха да злоупотребяват, одобено такситата, които отиват на адрес - клиентът си е повикал такси на адрес, таксито изминава два километра, за да стигне до адреса и тогава включваха апарата и тези два километра се изяждаха от километрите, влизащи в твърдата такса", обясни той.

Цветомир Михов: Трябва да се променят правилата за таксиметровите превози

За да не се стига до злоупотреби, е нужен завишен контрол, смята Атанасов. Според него по-добра е идеята да се увеличи началната такса, както е в другите европейски страни. „Според мен не трябва да влизат километри, а да се освободи първоначалната такса, защото тя в момента е функция на тарифата на километър - не трябва да надвишава тарифата на километър с 50 процента. И може би там трябва да се мръдне малко - да има възможност първоначалната такса да е примерно 2.50 лева. Защото в повечето държави си има една такава сериозна такса, която е 2-3 евро", каза Атанасов.

Към момента таксиметровите апарати няма как да засекат първоначална такса с включени километри. За да стане това, ще трябва да се подменят апаратите, което може да стане най-рано след 2016 година уточни Атанасов.