Сърбия разтревожена, чуждите превозвачи забравят за коридор №10
Сърбия разтревожена, чуждите превозвачи забравят за коридор №10 / снимка: БГНЕС

Сърбия е разтревожена, че след влизането на България и Румъния в Европейския съюз камионите се започнали да заобикалят западната ни съседка, тъй като шофьорите сега използват коридор №4, свързващ България и Румъния. Те са забравили коридор номер №10, който е непривлекателен за тях, макар че е по-къс и има добре оборудвани бензиностанции и паркинги.

Според сръбският вестник „Политика” трафикът на камиони през Сърбия е намалял с 30 на сто за две години. Това кара държавата да се събуди от дрямката, да опрости процедурата на граничните пунктове, но и да намали данъка върху горивото в Сърбия за чужденци.

Коридор № 10 губи битката и заради високите пътни такси. В Сърбия прогнозират, че България и Унгария няма дълго да издържат с по-евтината система на винетките – 9 евро на ден за преминаването на камион през България, а камионите плащат 154 евро за преминаване общо през Сърбия и Македония. Сърбия трябва да обмисли привилегии и облекчения за превозвачите, за да не изгуби доходите от пътните такси, а и камионите да зареждат с гориво, да се пълнят и хотелите, и ресторантите в Сърбия.