Съдът: Без принудително събрани доказателства за картел на такситата
Съдът: Без принудително събрани доказателства за картел на такситата / снимка: Sofia Photo Agency

Софийски апелативен съд не разреши на Комисията за защита на конкуренцията да използва принудително събраните доказателства за наличие на картел между таксиметровите компании. В края на септември миналата година

Комисията образува съдебно производство заради сигналите за увеличение цените на таксиметровите слуги в София.

В подозрение за създаване на картел Комисията за защита на конкуренцията посочва: “Национален съюз на превозвачите”, Асоциация на таксиметровите синдикати в България и Независимо национално сдружение на таксиметровите водачи в България – ЕВРОТАКС, което е регионалният софийски клон на Сдружение “Национална федерация на таксиметровите водачи в България”, гр.София. В хода на разследването е получено разрешение за претърсване и принудително събиране на доказателства от Софийски градски съд.

През октомври 2007 г. от офисите на таксиметровите организации са иззети копия от хартиени и електронни документи.

Софийски апелативен съд обаче отменя разрешението за претърсване, издадено от Софийски градски съд. Анализът на всички останали доказателства показва, че без принудително иззетите документи не са налице достатъчно аргументи, за да се потвърди наличие на забранено споразумение между таксиметровите компании.