Съдействаме трасето на „Южен поток” да мине през Унгария
Съдействаме трасето на „Южен поток” да мине през Унгария / снимка: Sofia Photo Agency

България ще съдейства на Унгария трасето на газопровода Южен поток да мине през нейна територия. Това заяви президентът Георги Първанов след разговора си с унгарският държавен глава Ласло Шойом, който пристигна на официално посещение у нас.

Унгария е заинтересована от изграждането и на газопровода Набуко, и на Южен поток и се надяваме Южен поток да премине през наша територия, заяви унгарският президент Ласло Шойом.

Първанов и Шойом са обсъждали и възможностите за общи действия, за да бъде активизирана конкретната работа по проекта „Набуко”. По този повод президентът Първанов каза: „Аз самият съм готов да предприема серия от стъпки, в това число и в страните – потенциални на газ за проекта „Набуко”, но очаквам и от американска, и от европейска страна една много по-активна и изпълнена с реалности държавна позиция”. Българският и унгарският президент се съгласиха още, че са на една позиция относно необходимостта от обща енергийна стратегия на Европейския съюз.

Унгария е на седмо място по инвестиции у нас. Интересът й е насочен към туризма у нас, подчерта президентът Първанов. Стокообменът между двете страни се е повишил през последните две години и вече е 650 млн. евро, докато през 2006 година е бил 350 млн. евро, отчетоха още двамата държавни глави.