Съд връща бившия шеф на фонд „Земеделие
Съд връща бившия шеф на фонд „Земеделие / снимка: БГНЕС, архив

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов е възстановен на работа с решение на Софийския районен съд. Според него на Николов трябва да бъдат изплатени всички заплати за времето, през което е бил неправомерно освободен - това е периодът от 10 юли досега. Това прави четири месеца и половина, пише в. "Труд".

"Да, информацията е вярна. Съдът излезе с това становище, което доказва, че на 10 юли т.г. аз бях освободен от нелегитимен управителен съвет и без необходимото мнозинство от 8 гласа "за", казал пред репортер на изданието Николов.

Сред мотивите на съда е и телевизионно интервю на бившия аграрен министър Димитър Греков, в което той обявява, че на 9 юли целият управителен съвет на фонд "Земеделие" колективно е подал оставка.

На 10 юли Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са освободени от същия управителен съвет, за който министърът твърди, че предният ден е подал оставка.

Сред доказателствата по делото няма документ, който да доказва, че управата е била назначена отново.

От фонд "Земеделие" заявили пред вестника, че ведомството ще обжалва решението на съда. Оттам подчертаха, че това е решение на първа инстанция.


Извън този казус обаче решението за отстраняване на Николов е взето със 7 гласа "за", но за мнозинство от две трети гласовете трябвало да са 8, според съда.
Цяло лято бившият министър Димитър Греков и шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов водеха война. И двамата подаваха сигнали в прокуратурата един срещу друг.