Строят завод за преработка на петролни отпадъци до три години
Строят завод за преработка на петролни отпадъци до три години / снимка: БГНЕС

Завод за преработка на петрол и петролни отпадъци ще бъде построен до три години в община Смядово. Инвестицията, която е в размер на 100 милиона евро, получи сертификат първи клас инвеститор от заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

За първи път в България ще бъде изграден високотехнологичен завод за преработка на петролни отпадъци, заяви Анна Янева. Инвеститорът е фирма „Мега груп”, която притежава лиценз за преработка на отпадъци, обясни председателят на Съвета на директорите на компанията Румен Димитров.

По проекта фирмата ще търси стратегическо партньорство с израелска фирма. Очаква се капацитетът на завода да достигне 1,5 млн. тона годишно. На първия етап 60 процента от продукцията ще бъде за износ, а останалата част ще се използва във вътрешния пазар.

Инвестицията ще открие 300 нови работни места, съобщи още заместник-министър Янева. По думите й безработицата в района на Смядово е много по-висока от средната за страната и строителството на новия завод ще повиши икономическото състояние на общината.