Строителството на магистралите „Струма” и „Марица” започва догодина
Строителството на магистралите „Струма” и „Марица” започва догодина / снимка: Sofia Photo Agency
През 2009-та година ще започне строителството на автомагистралите Струма и Марица, както и на първия у нас интермодален терминал за превоз на пътници и товари, който ще бъде в София. Това съобщи Нели Йорданова, ръководител на Оперативна програма „Транспорт" в транспортното министерство по време на Деня на отворените врати във ведомството.

Тя представи проектите, с които България кандидатства за средства на обща стойност 2,003 млрд. евро по Оперативна програма „Транспорт" в периода 2007-2013 година.

За изграждането на три от общо четири участъка на новата автомагистрала “Струма” са заложени 600 млн. евро. Във втория програмен период, който започва от 2013-та година, ще кандидатстваме за още 600 млн. евро, с които да бъде построен участъка около Кресненското дефиле, обясни Нели Йорданова. От март догодина започва първата фаза от изграждането на интермодалния терминал в София, допълни тя.

“Строителството през фаза едно ще обхваща терминална площадка, пропускателен пункт, прелез към терминалната площадка, преразпределителни коловози и товаро-разтоварни зони и коловози, подхождаща пътна инфраструктура, осъществяваща връзка с градската пътна мрежа, обслужващи сгради – това са служебни митнически и сгради за поддръжка”, обясни Йорданова

Около 185 милиона евро са заложени за разширението на метрото от булевард “Черни връх” до пътен възел “Надежда”, за което се очаква одобрението на експертите от “Джаспърс”. До края на годината трябва да бъде избран изпълнител за построяването на връзката между автомагистрала “Хемус” и околовръстен път София с дължина 8 километра. От 2009-та започва строежа и на автомагистрала “Марица” с дължина 76 километра.