Срещата на върха на АТИС ще се проведе в Сидни
Срещата на върха на АТИС ще се проведе в Сидни / netinfo
Австралийският град Сидни се превръща в истинска крепост за срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) на 8 и 9 септември, предаде Франс прес. В срещата ще участват президентите на САЩ, Русия и Китай – Джордж Буш, Владимир Путин и Ху Цзинтаo.  

Най-видимият резултат от тази операция за сигурност, по-внушителна от предприетата за Олимпийските игри през 2000 г., е стена, издигната, за да държи далеч от района на срещата демонстранти и евентуални терористи, предаде БТА. Оградата от бетон и стомана, висока 2,8 м и дълга 5,5 км, опасва туристическия център на Сидни. Тя огражда зоната, в която ще се срещнат 21 лидери на страните, представляващи половината от световната търговия.

Районът около конференциите и хотелите, където ще бъдат настанени участниците в срещата, ще се охранява от близо 3500 полицаи, подкрепени от 1500 военни от специалните сили. Най-голямата операция за сигурност в историята на Австралия е резултат от изключителните ни усилия в епоха на повишена опасност от тероризъм, заяви Андрю Сипиън, началник на щатската полиция на Нови Южен Уелс, чийто главен град е Сидни.

Демонстрантите бяха предупредени днес да се въздържат от събирания в центъра на Сидни заради предстоящата среща на АПЕК, посочва ДПА. Агенцията цитира Андрю Сипиън, който заяви, че полицията ще се отнесе много строго към участниците в евентуални протести.