/ БГНЕС, архив
Спада доверието в обществените поръчки, провеждани у нас
96976
Спада доверието в обществените поръчки, провеждани у нас
  • Спада доверието в обществените поръчки, провеждани у нас
Доверието в обществените поръчки, които се провеждат у нас, пада. Това коментира по време на третата годишна среща на бизнеса с посланиците у нас Владимир Пенков, който е  председател и старши съдружник в "Пенков, Марков и партньори". Дискусията се организира от Българския форум на бизнес лидерите с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. По време на срещата представители на властта похвалиха управлението и постигнатото в последните години.
 
Пред събралите се посланици генералният спонсор на събитието Владимир Пенков не спести минусите в ситуацията в България.

"Още обществените поръчки се печелят не винаги от най-заслужилите. Мотивацията и доверието в тези процедури спада. А се преразпределя един огромен финансов ресурс на държавата. Вместо този ресурс да послужи като мотор, като двигател за развитие на държавата и предприемачеството, се получава демотивация и изчезване на доверието", обясни Пенков.
 
Фирма с 2 лева капитал стопира 7-милионна поръчка за улични ремонти в Пловдив

В дискусията участие взе и зам.-външният министър Георг Георгиев, който посочи, че България е готова за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ще разчита на подкрепата на своите външнотърговски партньори за присъединяването.
 
"С държавите-членки на организацията вече работим активно и промотираме успехите на България, в контекста на това да преодолеем евентуална съпротива, която би могло да има срещу присъединяването на България към тази толкова високо реномирана организация в сферата на международното икономическо сътрудничество", заяви той.
 
Само от началото на 2018-а безработните у нас намалели с над 15 000

Социалният министър Зорница Русинова се похвали, че бележим най-ниската безработица. "Прогнозите ни за следващите две години са да продължи да спада безработицата. В последните три години имаме устойчив ръст на средната работна заплата. За последното тримесечие на тази година средната работна заплата е малко над 1100 лева за страната", поясни министърът.
 
"Хората и просперитетът на България" беше темата на третата годишна среща на бизнеса с посланиците у нас.