Скандал отмени презентацията на проекта Бургас-Александруполис
Скандал отмени презентацията на проекта Бургас-Александруполис / netinfo

Шумен скандал прекрати представянето на компанията „Транс Балкан Пайплайн”, която ще изгражда петролопровода „Бургас-Александруполис”. Няколко десетки протестиращи срещу проекта нахлуха в залата в Бургас и принудиха отмяната на презентацията.

Още преди започване на изложението, над 50 граждани се събраха пред залата с плакати и заявиха, че няма да позволят то да бъде проведено. „ще призовем всички граждани, които още на референдума бяха против този проект, да излезем с живи вериги ежедневно, денонощно да спрем строителни машини, хора и техника”, казват хората.

Главният изпълнителен директор на „Транс Балкан Пайплайн” Александър Тараканов започна презентацията, но след две минути протестиращите нахлуха в залата и прекъснаха представянето.

Обвиненията бяха пряко към заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев. Той се опита да отговори на някои от тях. „По отношение на НАТУРА 2000 никога не сме казвали, че няма да се спазват законите на България. Още преди сме казали: ако проектът не е добре и след обществено обсъждане, може да не се реализира”, каза Рогачев.

Заради развихрилия се скандал, беше обявена 30-минутна пауза. В нея на въпрос ако тази презентация не се състои, как ще продължи този процес, заместник-министър Рогачев обясни: „Има си законови регламенти. Трябва да чакаме проект, ще има обществено обсъждане, то ще мине през общината. Задължително минава на обществено обсъждане в общината”. Ако не мине, няма да има проект, допълни Рогачев.

Изпълнителният директор на проекта Александър Тараканов сподели, че е шокиран от реакцията на протестиращите бургазлии.

„Честно казано, за нас бе неочаквано, защото главната ни задача бе да дойдем тук и да дадем информация на хората, защото за съжаление в момента за този проект има много слухове, много погрешна информация”, каза Тараканов.

След изтичането на тридесетминутната пауза, представянето на фирмата-изпълнител на петролопровода Бургас-Александруполис беше отменена.