Сините: Правителството предаде българските интереси с подписа за „Южен поток“
Сините: Правителството предаде българските интереси с подписа за „Южен поток“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините: Правителството предаде българските интереси с подписа за „Южен поток“
59146
Сините: Правителството предаде българските интереси с подписа за „Южен поток“
  • Сините: Правителството предаде българските интереси с подписа за „Южен поток“

Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България, подписвайки договора „Южен поток". Това се казва в декларация на Синята коалиция, която беше представена от парламентарната трибуна от Иван Иванов. Депутатът обясни, че нашата страна няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на инвестицията за изграждането на проекта. Иванов допълни, че Синята коалиция ще се обърне към Европейската комисия за съдействие.

Инвестицията бе недопустимо завишена - от 1,1 млрд. евро на 3,3 млрд. евро, каза Иванов. „Това беше направено едностранно от Москва, при това без оценка за въздействие върху околната среда и без окончателен технически проект, без който не може да се определи размерът на тази инвестиция", каза още тъмносиният депутат. Второто, което той изтъкна, е, че предвиденият срок за възвръщане на инвестията е 25 години, но той е изчислен при запълване на капацитета на тръбата, а това според Иванов не може да се случи поради неспособността на Газпром за осигури 63 млрд. куб. м. годишно по тази тръба.

На трето място, според сините България ще губи 40 млн. лева годишно от транзитни такси, защото Южен поток прави ненужен 90-километров участък от националната ни газопреносна система от румънската граница до Провадия. За българската страна не е предвидена никаква компенсация, изтъкват от коалицията.

„Четвърто, размерът на новите транзитни такси ще бъде определен от компанията „Южен поток България", но в тази компания Газпром има блокираща квота и Русия ще цели размерът на транзитните такси да бъде намален до минимум, за да може да повиши конкурентоспособността на собствения си газ на европейския пазар", смятат от Синята коалиция.

На 15 ноември България подписа договора за участието си в проекта „Южен поток". Първата тръба от газопровода, който ще доставя синьо гориво по дъното на Черно море за Европа, ще бъде поставена на 7 декември в Краснодарския край. Предвижданият общ обем на транспортирания газ ще бъде 63 милиарда куб. метра годишно, което представлява 10 процента от потребностите от газ на цяла Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015-а, а очакванията са газопроводът да достигне пълния си капацитет през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.