Схемата за директни плащания – първата, по която ще може да се кандидатства
Схемата за директни плащания – първата, по която ще може да се кандидатства / netinfo

Трябва да има акредитирана разплащателна агенция. Разплащателната агенция е един административен орган, който контролира разходването на средствата от европейските фондове. Тя проверява и отговаря за това, че всеки един кандидат е проверен и отговаря на определени изисквания, за да е в тази агенция. Това каза Владимир Карамишев, заместник-изпълнителен директор на фонд “Земеделие”, в предаването “Портфейл” на Дарик.

Разплащателната агенция работи с различни данни, някои от които са обект на системата ИСАК. „За всяка една схема ще има определен отдел”, допълни той. Според него, земеделските потребители и всички възможни бенифициенти не трябва да се притесняват относно въвеждането на Разплащателната агенция в България.

По отношение работата на фонд “Земеделие”, Владимир Карамишев заяви, че фондът няма да престане да съществува, тъй като покрива схеми, които не се покриват от тази агенция.

От януари месец 2007 година ще може да се кандидатства за европейските субсидии, поясни Карамишев, а схемата за директни плащания ще е първата схема, по която ще може да се кандидатства. Всяка една схема за подпомагане ще бъде дефинирана в отделна наредба, която ще бъде подписана от министъра на земеделието. В тези наредби ще бъдат дефинирани и всички условия и изискванията, по които ще се кандидатства за субсидиите от европейските фондове, заяви накрая Владимир Карамишев.