Шефът на Терем: Кумовете на политиците също имат право да работят
Шефът на Терем: Кумовете на политиците също имат право да работят / Sofia Photo Agency, архив

"Кумувете на политиците също имат право да работят". Това заяви на пресконференция шефът на "Терем" Стоил Яков по повод обвиненията на ГЕРБ, че военноремонтното дружество е сключило договор за юридически консултантски услуги с кума на Радан Кънев, при това срещу високо възнаграждение.

"Заплатата на адвокат Васил Танков е над 2000 лева", потвърди Яков и допълни, че няма да прекрати договора с него, защото е професионалист, независимо, че е близък на лиреда на ДСБ.

"Срещу „Терем" се изсипва порой от лъжи и манипулации", заяви още председателят на борда на директорите Стоил Яков. Той отрече дружеството да има сключен договор с адвокатската кантора на лидера на ДСБ Радан Кънев. „Терем" няма правен отдел. Има един юрист, който е в майчинство, на негово място е назначен друг юрист- отново жена, която предстои да излезе в майчинство, обясни Яков. "Не може едно такова огромно предприятие да работи само и единствено с един юрист, бременна жена, която е прекрасен професионалист, но ние имаме ежедневно огромен обем от работа" - уточни той.

Адвокат Васил Танков няма нищо общо с адвокатстата кантора на Радан Кънев, а фактът, че е негов кум Яков коментира така: " Кумовете на разни хора имат ли право да работят, пречи ли им това да бъдат добри юристи. А аз не съм толкова близък на Радан Кънев, че да знам кой му е кум и кой му е сват" - обясни ситуацията Яков.

Шефът на „Терем" посочи каква е заплатата на адвокат Васил Танков и обяви категорично, че няма да прекрати договора с него. "2000 или малко над 2000 лева е заплатата. Първо трябва да се знае един човек какъв професионалист е, какво е свършил, неговият труд какво е допринесъл, какви са облагите за "Терем" и аз не бих сменил един човек само заради това, че е кум на някой. Бих го сменил, само ако не се справя с работата си" - категоричен е Стоил Яков.

Военният завод ТЕРЕМ пред сключване на два крупни договора

По повод твърденията, че шофьорът му получава заплата 1300 лв. Стоил Яков каза, че няма шофьор, но има "назначен човек, който е сътрудник към Съвета на директорите. "Този човек - Илиев, е назначен по мое давление в "Терем". Той е мой сътрудник и сътрудник на Съвета на директорите. Занимава се с това с каквото бъде натоварен" - обясни още шефът на "Терем".

Относно твърденията за източване на дружеството, Яков обясни, че през 2014 дружеството е имало над 5 млн.лева загуби, а през 2015 е излязло на на печалба с над 3 млн.лева.