Васил Велев
Васил Велев / Снимка: Георги Димитров
Работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират", това е и причината за протеста на работодателите, каза пред БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев.

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв.

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност, или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб на страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев.

И обяви, че официално сезира ДАНС и МВР, защото от АИКБ подозират "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност".

Според Велев има оферти на борсата, които са „немислими“ и са направени, за да се манипулира борсата.
БНТ