Сергей Църнаклийски е новият шеф на Морска администрация
Сергей Църнаклийски е новият шеф на Морска администрация / снимкa: Sofia Photo Agency
Сергей Църнаклийски е новият шеф на "Морска администрация"
23227
Сергей Църнаклийски е новият шеф на "Морска администрация"
  • Сергей Църнаклийски е новият шеф на "Морска администрация"

Сергей Църнаклийски ще бъде изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков, който даде отчет за постигнатото в ресора за първите 100 дни управление. Цветков открои като постижение за този период осигуряването на допълнителни средства за Национална компания „Железопътна инфраструктура".

„В доклада, който е изпратен на прокуратурата, не съм спестил нищо и не съм извадил нищо от него и на този етап смятам, че няма конфликт на интереси. Ако се докаже, че има конфликт на интереси или нарушения от негова страна, аз няма да гласувам доверие на този човек" - така транспортният министър обоснова решението си да остави на поста Сергей Църнаклийски.

Цветков посочи, че осигурената допълнителна субсидия от 23,5 милиона лева за Национална компания „Железопътна инфраструктура" е едно от най-важните неща, които е успяло да свърши ведомството в първите си 100 дни. По думите му министерството е заварило две, на практика, фалирали компании - „Железопътна инфраструктура" и БДЖ: „Огромните структури на двете дружества са всичко друго, но не и адекватни на икономическата ситуация в страната с техните силно раздути щатове, огромен административен персонал и разбира се - разходи за тях".

Дълговете на БДЖ към доставчици са възлизали на приблизително 150 млн. лв., а дълговете към кредитните институции са приблизително 100 млн. лв. Задълженията на „Железопътна инфраструктура" са надхвърляли 80 млн. лв. И в двете дружества авансово са били изразходени отпуснатите им средства като субсидии. Министърът допълни, че антикризисните планове и за двете дружества вече се изпълняват. Съответните структурни промени в НКЖИ и БДЖ ще бъдат реализирани до края на годината.

Министърът съобщи още, че съкращенията в железниците ще започнат от администрацията, като след договорка със синдикатите това ще са около 2000 души: „Поставяме своеобразен рекорд в държавата с 200 счетоводителя в БДЖ".