СДС предупреди, че се готви монополизация на пазара на тютюневи изделия
СДС предупреди, че се готви монополизация на пазара на тютюневи изделия / снимка: БГНЕС, архив

СДС има обезпокояващи сигнали, че в пазара на продажбата на тютюневи изделия, се извършва опит за монополизация чрез законодателни промени. Това каза на пресконференция председателят на партията Божидар Лукарски.

Тайно готвената промяна от правителството на Пламен Орешарски и от парламентарното мнозинство в Закона за акциите и данъчните складове ще доведе до фалит малкия и средния бизнес, се посочва в приетата на днешното заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС позиция, представена от Лукарски.

Той обясни, че поправката в закона, за която знаят, предвижда забрана да се извършва търговия с тютюневи изделия в складове и магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, производствени складове, офиси, бензиностанции, питейни заведения, барове, сергии и други подобни съоръжения на открито или под навеси, предава БТА. Това логично води до извода, че тя би облагодетелствала определена верига, която извършва дейността си основно в продажбата на тютюневи изделия, посочват от СДС.

Според сините тази промяна не би намалила контрабандата на цигари в страната ни, нито тютюнопушенето. От партията питат не е ли демагогия премахването на забраната за пушене на обществени места на закрито и същевременното ограничаване на продажбата на тютюневи изделия.

От СДС коментираха като опасно за европейската ни интеграция решението за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Владимир Кисьов посочи, че то нарушава предприсъединителния ни договор с ЕС и може да доведе до реципрочни мерки от други страни, като ограничаване на трудовия
им пазар за българи. "Народното събрание не е вземало по-тъпо решение в годините на прехода", заключи Кисьов.