Сделките с имоти в Румъния намаляват
Сделките с имоти в Румъния намаляват / netinfo

Броят на сделките на румънския пазар на имоти е намалял през последните две месеца, като през юни спадът е с над 5 процента в сравнение със същия период на миналата година, предаде Ziarul Financiar, като се позова на данни на Националния съюз на нотариусите в Румъния.

След растеж от 10,3 на сто, 32,3 процента, 11,2 процента и 22,5 процента съответно по месеци в периода от януари до април в сравнение със същите месеци на миналата година, броят на сделките с недвижими имоти през май и юни е намалял съответно с 3,5 процента и 5,3 на сто. През май нотариусите са изповядали 43 196 сделки при 44 749 сделки през май 2007 година. През юни пък броят им е 40 383 при 42 648 сделки през същия месец на миналата година.

През последните няколко месеца пазарът на недвижими имоти се забави в резултат на лошите новини, засягащи парични проблеми в някои чужди фондове, както и очакванията, създали се на пазара, за понижения на цените, дължащи се на новите рестрикции по отношение на заемите, подготвени от Националната банка на Румъния, и нарастването на лихвите по заеми в румънски леи и евро.