Самолетите вече кацат на Летище София  и при 200 м видимост
Самолетите вече кацат на Летище София и при 200 м видимост / cнимкa: Sofia Photo Agency

Летище София вече притежава категория 3А, а това означава, че самолетите могат да кацат при видимост 200 м в условията на мъгла, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев след представянето на копието на военния самолет Албатрос F2 в село Черногорово, предаде БГНЕС.

След приключването на реконструкцията на Летище София, то притежаваше първа категория. Това означава, че кацането на самолетите можеше да се извършва при видимост 550 м. Поради тази причина от Министерството на транспорта са си поставили задача да подобрят категорията на аеропорта и да създадат по-добри възможности за кацане, напомни министър Мутафчиев.

Положението на летището създаваше проблеми за повишаване на категорията, защото там мъгливите дни са много по-често в сравнение с всички други летища в страната. „Никога в България не е имало летище с 3А категория. Затова се надявам, че тази година отменените полети ще бъдат много по-малко”, каза Мутафчиев. По думите му следващата стъпка е придобиване на категория 3Б, която притежават само 10 летища в Европа. Затова е необходимо обаче да се промени пътят до летището.