Саботират нормализирането жп. трафика във Франция
Саботират нормализирането жп. трафика във Франция / снимка: БГНЕС

На осмия ден от транспортната стачка във Франция обстановката стана напрегната, след като бяха извършени саботажи, за да се попречи на възобновяването на движението на влаковете малко преди началото на тристранните преговори за уреждане на конфликта, предаде Франс прес.

Ръководството на френските железници (SNCF) съобщи за "координирана акция за саботаж" - запалени кабели и затворени сигнализационни комутатори - на някои високоскоростни ж. п. отсечки. Смята се, че тези действия целят да се попречи на възобновяването на движението на влаковете.

Синдикатът Обща конфедерация на труда (CGT) разкритикува тези "безобразни действия, извършени от подли страхливци".

Вандалските актове бяха извършени в момент, когато настъпи леко подобрение на трафика на влаковете и парижкото метро, където стачката срещу пенсионната реформа продължава втора седмица.

Преговорите между представители на държавата, синдикатите и ръководството на предприятията ще започнат тази сутрин в централата на компанията, управляваща парижкото метро и автобусния транспорт (RATP), а следобед в офисите на железопътната компания SNCF.

Президентът Никола Саркози вчера заяви, че няма да отстъпи по въпроса за реформата на специалните пенсионни режими и добави, че стачката трябва да спре.