С нов дълг за 8 млрд. евро ще ни вкарат в дългов капан, смята бивш министър
С нов дълг за 8 млрд. евро ще ни вкарат в дългов капан, смята бивш министър / снимка: БГНЕС
С нов дълг за 8 млрд. евро ще ни вкарат в дългов капан, смята бивш министър
77986
С нов дълг за 8 млрд. евро ще ни вкарат в дългов капан, смята бивш министър
  • С нов дълг за 8 млрд. евро ще ни вкарат в дългов капан, смята бивш министър

Буквално за година и половина дългът ни се удвои, а с тези нови 8 млрд. евро, планирани от правителството като нов заем, дългът ще стигне до около 40 % от БВП. Това каза в интервю за Дарик бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров. По повод внесения в парламента за ратифициране договор на държавата с четири международни банки Овчаров отбеляза, че не е толкова страшен процентът, с който расте държавния дълг, а спиралата, в която влиза страната.

Чуйте цялото интервю с Румен Овчаров

„Към 8-те милиарда лева, които правителството ще вземе като заем тази година, ние ще вземем още 8 млрд. евро глобални облигации, като един от основните изпълнители на тази програма ще бъде банката HSBC, която е очевидно една от най-близките до правителството, защото тя някога беше избрана да прави анализи на „Белене", които банката после много услужливо скри от българските граждани. Очевидно това е цената, поради която тя отново се избира да върши тази работа", каза той.

Овчаров напомни, че решението е взето на 6 февруари и по думите му никой не е разбрал за това. „По същия начин се вземат решенията и за танкове, и за координационни центрове. Е, добре, ама те така наистина ще ни вкарат и във война с някого, както ще ни вкарат в дългов капан с тези 8 млрд. евро", коментира Овчаров.

Той посочи, че за година и половина дългът се е удвоил: „Беше 14-15 процента, сега ще стане 28 процента тази година, а с тези още 10 млрд., на практика ще стигне може би до към 40 процента от БВП. Не е толкова страшно, че ще възлезе на 40 процента, страшна е спиралата, по която се движим. С временни приходи ние се опитваме да плащаме постоянни разходи".

По-рано в парламента председателят на бюджетната комисия обясни, че въпросният дълг от 8 млрд. евро е за период от три години - от 2015 до 2017 година, като по-голямата част ще бъде дадена за рефинансиране на стари задължения.

Вижте какво каза Менда Стоянова