ГЕРБ: 16 млрд. лв. дълг се отнасят за 3-годишен период
ГЕРБ: 16 млрд. лв. дълг се отнасят за 3-годишен период / снимка: БГНЕС
ГЕРБ обвини опозицията, че създава напрежение
77966
ГЕРБ обвини опозицията, че създава напрежение
  • ГЕРБ обвини опозицията, че създава напрежение

От ГЕРБ обвиниха социалистите в създаване на излишно напрежение. Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че няма нищо драматично в този заем. Темата влиза в комисията на следобедно заседание.

БСП: Управляващите загробват България със заем зад гърба на парламента

Стоянова бе категорична, че твърденията на Румен Гечев са неверни. „Начинът, по който се иска ратификацията, е същият, по който се иска ратификация и досега. Тези 16 млрд. лева, за които той говори, се отнасят за тригодишен период. 14 млрд. лева от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове и само четири милиарда от тях са за финансиране на дефицитите така, както са предвидени за 2015-а, 2016-а и 2017-а година", каза Стоянова.

Дългът не ражда дефицит, дългът е начин да се финансира дефицита, а колко е последният е записано в закона за бюджета за 2015 година, а колко правителството предвижда да е той през следващите две години, е записано в тригодишната програма на правителството.

Програмата за финансиране с външен дълг е нов инструмент за три години, който се използва за първи път, чието правно основание се намира в закона за държавния бюджет и е инструмент на ЕК.

Стоянова бе категоричност, че въпросът не се гледа по спешност в парламента.