БСП: Управляващите подготвят скандално нов външен дълг от 8 млрд. евро
БСП: Управляващите подготвят скандално нов външен дълг от 8 млрд. евро / снимка: БГНЕС
БСП: Управляващите загробват България със заем зад гърба на парламента
77965
БСП: Управляващите загробват България със заем зад гърба на парламента
  • БСП: Управляващите загробват България със заем зад гърба на парламента

От БСП алармираха, че управляващите „загробват" България със заем от 16 млрд. лева зад гърба на парламента. „Става въпрос за 8 млрд. евро до 2016-2017 година. Това са за колосални суми, които ще трябва да плащат българите", това обяви пред медиите депутатът от БСП Румен Гечев.

По думите на депутата от БСП скандалът е грандиозен и е проявено неуважение към парламентарните институции. „Оказва се, че на 6 февруари правителството зад гърба на парламента, без да консултира със специализираните комисии на Народното събрание, е подписало предварителен договор за реализация на емитанти в размер на 8 млрд. евро през следващите години", каза Гечев.

Според него чрез този ход управляващите ще си осигурят комфорт. „Когато едно правителство разполага с 8.1 млрд. лева външен дълг и вътрешен тази година и още 16 млрд. за 2016 и 2017 година, ще имат достатъчно средства да покриват разходите. Това ще бъде един измамен нисък стандарт за българите", каза Гечев.

Според него управляващите в момента не допускат да влязат в пленарна запла предложени промени в защита на българските производители.

„Управляващите в момента тъпчат българските производители, не позволяват да влязат в сила законовите изменения за защита на българските производители, тоест вместо да стимулираме българското производство, което да произведе тези пари, които са необходими на българите, с всякакви средства управляващите не допускат промените в пленарна зала, не допускат защитата на българските производители за радост на чуждите търговски вериги и освен, че се радват чуждите вериги, сега ще се радват и чуждите кредитори, защото ние ще теглим огромни заеми за десетки милиарди", коментира народният представител от БСП.