Руски милиардери създават световен металургичен гигант
Руски милиардери създават световен металургичен гигант / netinfo

Руските милиардери Алишер Усманов и Владимир Потанин подписаха меморандуми за сътрудничество. Бизнесмените възнамеряват да създадат една от най-големите в света миннодобивни и металургични компании, обединявайки активите си, съобщава Би Би Си.

Олег Дерипаска също е получил покана да се присъедини към алианса. В меморандума се казва, че „страните са взели решение да обединят усилията си за реализиране на инвестиции в развитието на миннодобивната и металургична промишленост в Русия и чужбина с цел създаването в течение на пет години на световен лидер в отрасъла”. Основа на бъдещата компания ще бъдат „Металлоинвест” (50% са собственост на Усманов) и „Норникел” (Потанин притежава над 30% от акциите).

„В момента се наблюдава активно окрупняване на отрасъла под егидата на държавата и ние смятаме, че частният бизнес също трябва да докаже своята способност да създаде компания от световен калибър”, заяви Потанин.

Бизнесмените разкриха как ще протече процесът на сливане. Първоначално, „Интеррос” разчита да придобие блокиращ пакет (25% плюс една акция) в „Металлоинвест” от неговите акционери. На свой ред, „Gallagher” на Усманов ще купи на борсата 5-10% от акциите на „Норникел”. Двете сделки могат да се осъществят до края на годината. След това двамата милиардери искат да обединят компаниите си. Потанин и Усманов смятат, че 5-7 години ще са им необходими за създаването на глобална компания. Обемът на предполагаемите инвестиции се оценяват на 50-60 милиарда долара, пише БГНЕС.

Потанин и Усманов също така са изпратили писмо до Дерипаска, поканвайки притежателя на контролния пакет акции в най-големия производител на алуминий ОК „Русал” да се присъедини към тях. ОК „Русал” неотдавна купи от бившия съдружник на Потанин блокиращ пакет в „Норникел”. За момента реакцията на представителите на Дерипаска относно поканата е сдържана.