Румен Овчаров: ГЕРБ има нужда от усмирителна риза
Румен Овчаров: ГЕРБ има нужда от усмирителна риза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Овчаров: ГЕРБ има нужда от усмирителна риза
52612
Овчаров: ГЕРБ има нужда от усмирителна риза
  • Овчаров: ГЕРБ има нужда от усмирителна риза

Международният валутен фонд в момента е необходим на България. Това заяви в предаването „Седмицата” Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката. „Фондът е необходим, за да вкара икономическата ни политика, и предимно финансовата, в онова русло, в което тя вървеше до преди идването на ГЕРБ на власт”, каза той.

„ГЕРБ има нужда от усмирителна риза. Иначе догодина, който ще дойде да управлява България, ще бъде в изключително тежка ситуация”, обясни още Овчаров.

Това правителство имаше много добри условия да разсъждава стратегически 2009 г. с над 8 млрд. резерв. „Но „синдромът на мотиката” е характерен за правителството на Бойко Борисов - прави се нещо, настъпва се мотиката и тя ни удря по главата. Министър Трайчо Трайков беше особено опитен в тези изпълнения, но Симеон Дянков също е голям изпълнител”, отбеляза Овчаров.

Въпросът за Сребърния фонд, който се дискутира усилено в последните седмици, Овчаров коментира лаконично. „Не е въпросът дали ще изхарчим 1,7 млрд. от този фонд, въпросът е в липсата на цялостна концепция за това какво се случва в държавата във финансов план. Този спор не е само за Сребърния фонд не е въпроса дали ще изхарчим тези пари, ще излезем на Международните финансови пазари или ще се договорим с Международния валутен фонд. Въпросът е какво се случва в държавата във финансов план”, каза той.

Овчаров коментира още, че правителството не иска в публичното пространство да излиза истината за „Белене”. „Фактът, че взеха решението пет месеца след момента, в който HSBC внесе предварителния си доклад, показва, че бягството от този дебат не може да скрие истината”, заяви той и посочи, че в доклада на HSBC пише, че пазар за електроенергията от „Белене” има и че даже България около 2020 г. ще има затруднение във вътрешния си баланс за електроенергията.

Абсолютно неприемливо е БСП да стане лидерска партия, заяви още депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. „Няма лява, социалистическа или социалдемократическа партия, която да е лидерска”, обясни той и допълни, че според него Първанов няма какво да спечели в цялата тази ситуация, това е въпрос на лична амбиция.