Решават до седмица за регистрацията на Бургас–Александруполис
Решават до седмица за регистрацията на Бургас–Александруполис / netinfo

До една седмица ще има решение за това в коя държава ще бъде регистрирана Международната проектна компания, която ще възложи строителството на петролопровода Бургас–Александруполис, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Вчера във ведомството имаше среща на фирмите-акционери от българска, руска и гръцка страна. От строителното министерство припомниха, че споразумението по проекта предвижда регистрацията на международната компания да бъде в страна членка на Европейския съюз. Сред обсъжданите варианти са Кипър, Люксембург и Холандия.

По време на срещата българското дружество"Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ"АД е излязло с предложение в учредителния документ за създаването на международното дружество да бъдат записани ангажиментите на акционерите за опазване на околната среда.

След учредяването си компанията ще възложи детайлно проучване и проектиране на трасето на петролопровода, оценка на риска и изготвяне на Оценка за въздействието върху околната среда. Предвижда се да бъдат направени и геоложки и археоложки проучвания на трасето.

Следващата среща на представители на фирмите акционери в Международната проектна компания ще бъде на 23 август в Атина.