Рен предупреди за сериозна опасност от нова рецесия в ЕС
Рен предупреди за сериозна опасност от нова рецесия в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Има сериозна опасност от рецесия на европейската икономика. Това заяви комисарят по икономически и парични въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел. „За съжаление европейската икономика е в застой и има сериозна опасност от нова рецесия. Ключът към възстановяването на растежа и създаването на нови работни места е във възстановяването на доверието и реформите", заяви Рен. Той предупреди, представяйки есенните икономически прогнози, че са „мрачни" и помоли: „Не убивайте вестоносеца. Надявам се, че ще дойде денят, в който ще ви донеса и добри новини".

„Кризата с държавния дълг на държавите членки в еврозоната доведе до много рязко спадане на доверието от април тази година. Влошаването е много широко и покрива много сектори - производството, услугите и домакинствата", категоричен бе Рен.

По думите му се очаква фирмите да отложат или да отменят инвестициите поради увеличаващата се несигурност. „Домакинствата вече планират как разумно да консумират, как да намалят своите разходи. Освен това растежът на БВП в ЕС и еврозоната се предвижда да продължи своя спад и през втората половина на 2011 и още по-съществено през 2012 г. в сравнение с прогнозите от пролетта", категоричен бе комисарят по икономически и парични въпроси. През 2012 г. брутният вътрешен продукт в ЕС ще нарасне едва с 0,6%, а в еврозоната - с 0,5%.

Растежът ще започне едва през 2013 г. „Важно е да се отбележи, че тези прогнози се основават на политически прогнози, което означава, че трябва да се вземат много сериозни мерки, за да се преодолее кризата", допълни Рен.

Инфлацията ще бъде на ниво около 2%, допълни Оли Рен. Той предупреди, че ще се задържат най-вече заради високите цени на енергията и храните.

Заетостта се очаква да спре нарастването си през 2012 г. и дори да има временно намаление на работните часове. Растежът е твърде скромен и няма да може да подобри силно пазара на труда, смята Рен. Безработицата ще остане на равнище 9,5 процента.

Фискалният дефицит за 2011 г. ще бъде 4,7% от БВП в ЕС и 4,1% в еврозоната. За еврозоната това е едно малко подобрение в сравнение с пролетните прогнози. Дефицитите ще намаляват през 2012 г., което се дължи на намалените разходи и увеличените приходи, смята Рен. Очаква се дефицитът в ЕС да бъде 3,9% и 3,4% в еврозоната.

Дългът ще има нужда още време да се стабилизира и съотношението дълг:брутен вътрешен продукт няма да намалее. Очакванията са дългът на Европейския съюз ще достигне 85% от БВП през 2012 г. и да се стабилизира през следващата 2013 г. В еврозоната дългът ще нарасне през целия прогнозен период и ще премине отвъд прага на 90% от БВП през 2012 г.

Рен предупреди, че отново има криза на доверието и то трябва да бъде възстановено. На въпрос дали очаква Италия да поиска помощ от фонда за финансова стабилност, Рен заяви, че най-важната цел за страната е на първо място да възстанови политическата стабилност и способността си да взема решение.