Разработват визия за въвеждане на тол система по пътищата у нас
Разработват визия за въвеждане на тол система по пътищата у нас / снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка сключиха споразумение за предоставяне на консултантски услуги и за разработване на цялостна визия за въвеждането на Електронната система за предоставяне на Европейската услуга за електронно събиране на пътни такси. Подписите си под документа сложиха шефът на пътната агенция Лазар Лазаров и постоянният представител на Световната банка за България Томас Томсън.

Общата стойност на проекта, по който АПИ е бенефициент, е около 6,9 млн.лева. При неговото
изпълнение са спестени 1,4 млн. лева, за които след преговори с банката е постигнато съгласие да се насочат за изработването на подробен анализ, на бизнес и финансов модел, както и да бъде направен икономически, технически и юридически преглед на
възможностите за преминаване от винетната система към електронната система за заплащане на използването на пътищата - така наречена ТОЛ система, каза регионалният министър Лиляна Павлова, която присъства на подписването на споразумението.

Тя отбеляза, че най-справедливият начин да се събира такса е, когато това е базирано на правилото, че който най-много се движи по пътищата и съответно ги руши, той плаща най-много. Павлова напомни, че годишно приходите от винетки са близо 200 млн.лева и изрази надежда, че с въвеждането на новата система сумата ще бъде удвоена, стига тя да заработи по всички пътни направления, по които може да се използва.

Опциите за прилагането й са чрез публично-частно партньорство или с бюджетни средства, които ще се възстановят за сметка на приходите. Най-рано през декември ще се вземе решение по този въпрос, когато се очаква да бъде готов доклад на Световната банка, каза министърът.

Източник: БТА