Разликите в заплатите по света ще намалеят драстично до 2030 г.
Разликите в заплатите по света ще намалеят драстично до 2030 г. / снимка: sxc.hu

Разликите между заплатите в "зрелите" икономики и в страните с нововъзникваща пазарна икономика силно ще намалеят до 2030 година, което ще доведе до промяна на критериите при избор на място за установяване на предприятия, се казва в проучване на консултантската компания Пи дабъл ю Си (PwC), цитирано от Франс прес.

Според тази прогноза разликата ще намалее заради силното увеличение на средните заплати в страните с нововъзникваща пазарна икономика.

Макар че Индия и Филипините остават на последно място в прогнозите, средните месечни заплати там могат да станат съответно четири пъти по-големи (от 132 долара през 2011 до 616 долара през 2030 година) и да се утроят (от 169 на 581 долара).

През това време реалните заплати във Франция (която остава на второ място - от 3821 долара до 5022 долара през 2030 година) и в Съединените щати (от 3482 до 4574 долара) или във Великобритания (от 3433 до 4665 долара) ще се увеличат с около една трета, посочва БТА.

Така съотношението между средните реални заплати във Франция и в Индия става от 28 пъти на 8 пъти по-голямо. Между САЩ и Мексико съотношението ще променя от 7 на 4 пъти.

В Китай средната заплата ще се увеличи и ще достигне над половината от средната в Испания, според проучването. В резултат на това предприятията могат да върнат някои
производства или услуги в родните си страни, както вече започват да правят някои американски компании, или пък да ги преместят в страни с относително по-ниски разходи. Друга възможност е компаниите да върнат дейността си в страни, където първоначално разходите са били по-високи, но географски по-близо, като така засилят контрола над веригата за доставки.