Работниците от ОЦК Кърджали готвят блокада, чакаме развръзка по казуса
Работниците от ОЦК Кърджали готвят блокада, чакаме развръзка по казуса / Impact Press Group, архив
Работниците от ОЦК Кърджали готвят блокада, чакаме развръзка по казуса
51878
Работниците от ОЦК Кърджали готвят блокада, чакаме развръзка по казуса
  • Работниците от ОЦК Кърджали готвят блокада, чакаме развръзка по казуса

За пореден ден работниците от ОЦК Кърджали планират блокада на пътя към Хасково заради неизплатените си заплати. Днес може да стане ясно каква ще бъде развръзката по казуса, тъй като собственикът на оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев ще даде очакваната пресконференция под наслов „Истината за ОЦК Кърджали”. Тя бе насрочена за вчера сутринта, но бе отменена в последния момент.

Късно снощи, източници на Дарик, близки до преговорите за „Горубсо Мадан”, съобщиха, че е сделката между Захариев и новия собственик на мините е подписана.

Задълженията към работниците на ОЦК Кърджали са над 1 млн. лева, а оловно-цинковият комбинат не работи от началото на годината. Тази седмица при протестиращите отидоха премиерът Бойко Борисов и министрите Тотю Младенов и Делян Добрев, но ги призоваха за търпение. Борисов обяви, че се е договорил с кредиторите на комбината да се потърси чуждестранен мениджър, който да гарантира оздравяването на комбината. Работниците са категорични, че ако до края на седмицата не получат заплатите си, в протестите им ще се включи целият град.

В интервю за Дарик във вторник собственикът на ОЦК Валентин Захариев обяви, че ако приключи сделката с „Горубсо Мадан”, може да изплати парите на работниците. Това обаче би било възможно само със съгласието на банката кредитор. Тогава Захариев не бе запознат с идеята за влизането на чуждестранен мениджмънт в комбината.

Източници на Дарик потвърдиха, че късно снощи сделката за прехвърлянето на мините на „Върба Батанци” е подписана. Засега обаче информацията не е потвърдена официално – нито от Захариев, нито от новото ръководство на Горубсо.