Яснота за коледните добавки към пенсиите - до дни
Яснота за коледните добавки към пенсиите - до дни / снимка: БГНЕС

До двайсетина дни ще стане ясно ще има ли коледни добавки за пенсионерите през тази година. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Премиерът обеща коледни добавки за пенсионерите

Той посочи, че до голяма степен това зависи от изпълнението на държавния бюджет. Калфин, който е председател на Надзорния съвет на НОИ откри ново архивохранилище на Обединения осигурителен архив на НОИ в село Невестино.

НОИ предвижда индексация на пенсиите с 2,5%

Ивайло Калфин посочи, че Надзорният съвет на НОИ започва с първата стъпка за гледане и приемане на бюджета на осигурителния институт и този на държавното обществено осигуряване и посочи, че това, което се предлага е догодина да се запази Швейцарското правило. Калфин каза, че на база прогнозната инфлация и средния осигурителен доход, следващата година вероятно ще има увеличения за пенсиите.

Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева

"За хората е важно с какъв процент ще се увеличат техните пенсии - това ще бъде по Швейцарското правило, което и до момента работи. Мисля, че ще бъде малко по-високо, отколкото тази година, това показват числата" каза Калфин.

Той изтъкна, че дали ще има коледни добавки за пенсионерите и в какъв размер ще бъдат те, зависи от изпълнението на бюджета. Калфин каза още, че "ако се отдели подобен ресурс от около 50 милиона, то бихме могли да търсим малко увеличаване на тавана на пенсията, която се взима. Според мене е по-добре повече хора да получат коледните добавки. Нека да изчислим точно на колко средства ще можем да разчитаме", посочи Калфин.