Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева
Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева
82002
Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева
  • Пенсионерски организации настояват за минимална пенсия от 170 лева

Минималната пенсия у нас да стане 170 лева от началото на следващата година, а всички пенсии да бъдат осъвременени още през тази година спрямо средния осигурителен доход за миналата. Това поискаха пенсионерски организации, обединени в инициативата „Социална солидарност” по повод Международния ден на възрастните хора.

Тези две искания ще бъдат внесени в Народното събрание, заяви Костадин Новаков, координатор на инициативата. Организациите поискаха още отпадане на таксата за преглед при личния лекар и осигуряване на безплатни пътувания в цялата страна.

Вероятно ще има пари за коледни добавки към пенсиите

Основното послание на инициативата „Социална солидарност” формулира Сашо Радев, лидер на едноименното пенсионерско движение. „Минималната пенсия трябва да бъде четири цифрена. Иначе какъв Шенген с две едва на ден. Срамота”, заяви той в рими.

Въпреки че според пенсионерските организации минималната пенсия трябва да бъде равна поне на 560 лева, нужни според изчисленията на КНСБ за нормалната издръжка на човек, те настояват за увеличението й с 8% от 1 януари.

„Не може такава минимална пенсия да съществува, най-ниската в Европа. Не може хора, работили по 30-40 години, да получават по 150-160 лева. Затова ние предлагаме минималната пенсия от 1 януари да стане 170 лева”, коментира Костадин Новаков.

Организациите поискаха и осъвременяване на всички пенсии през 2015 г., но не с 1,8 процентни пункта, а със 70% от средномесечния осигурителен доход за миналата година.