Ягодин: Лихвите по заемите ще паднат, когато има основания за това!
Ягодин: Лихвите по заемите ще паднат, когато има основания за това! / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Тенденцията към покачване на просрочените кредити продължава, но хубавата новина е, че темповете, с които нарастват от месец спрямо предходния, са по-слаби в сравнение с темповете през 2009 г. Това каза пред DarikFinance.bg Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Пощенска банка и член на Съвета на директорите на БФБ.

Той допълни, че има предел, до който лихвата е поносима и може да се изплаща редовно и кредитът да не изпада в просрочие. Банките не желаят да продължи тази тенденция към увеличение на просрочените кредити и банките не биха желали по нататъчно вдигане на лихвите. Но не може пожелателно ние да тръгнем към намаляване на лихвите, когато няма обективни предпоставки за това, коментира той.

Силната конкуренция между банките в сегмента на ипотечното кредитиране води до нови, по-добри нива на лихвения процент, съпоставени с преди една година. Доколкото има известен ръст в кредитните лихви това изцяло се дължи на силното покачване на цената, която банките плащат за привличане на депозити, обясни Ягодин.

Депозитната война от миналата година изстреля цената на ресурса, с който работят банките на доста високи стойности, като все още нямаме връщане на старите нива. През последните няколко месеца има тенденция към леко понижаване на цената по депозитите, но те в никакъв случай не са се върнали на нивата отпреди кризата, коментира той.

Цялото интервю четете ТУК