Проекти за над 127 млн. лв. финансирани по САПАРД през 2007-ма
Проекти за над 127 млн. лв. финансирани по САПАРД през 2007-ма / снимка: Sofia Photo Agency
676 проекта са получили финансиране по САПАРД през 2007 година , като отпуснатата за тях субсидия е малко повече от 127,5 милиона лева. Това е посочено в одобрения от правителството доклад за дейността на Държавен фонд „Земеделие” през миналата година.

Повече от една трета от договорите са за инвестиции в земеделските стопанства. Следват ги проектите за екоземеделие, развитие на селата и опазване на селското наследство и културните традиции.

Сключени са 206 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност малко над 89,84 млн. лв. Инвестициите в селските стопанства са в челото на класацията по брой договори и размер на финансирането – 112 за 28,6 млн. лв. Най-активни са били производителите от област Пловдив с 27 проекта, Стара Загора с 16 сключени договора, следвани от Сливен, Бургас и Ямбол.

В началото на месец март ЕК блокира средствата за подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти по САПАРД.

Предприсъединителната програма се превърна в скандална и заради обвиненията срещу бившия шеф на Фонд „Земеделие” Асен Друмев за злоупотреби. В момента прокуратурата разследва Друмев заради неправомерно подписване на проекти за 48млн. лева.