Присъдиха Нобеловата награда за икономика на трима американци
Присъдиха Нобеловата награда за икономика на трима американци / netinfo

Тримата американци Леонид Хървиц, Ерик Маскин и Роджър Майърсън са носители на Нобеловата награда за икономика за 2007 година за научните им трудове, допринасяща за изясняване на ситуации, в които пазарите работят добре. Това предаде Асошиейтед прес.

Тримата изследователи "положиха основите на теорията на дизайна на механизмите", съобщи Шведската кралска академия на науките.

"Тази теория позволява на икономистите, управниците и бизнесмените да отличават ситуациите, при които пазарите функционират добре, от ситуациите, при които пазарите функционират лошо", съобщи академията при обявяването на тазгодишните носители на наградата за икономика.

Академията отбеляза, че 90-годишният Хървиц е най-старият лауреат на Нобелова награда. Роденият в Москва изследовател е професор по икономика в университета в Минесота, Минеаполис. Маскин (56 год.) е професор в Институт за напреднали изследвания в Принстън, Ню Джърси, а Майърсън (56 год.) е професор в Чикагския университет в щата Илиноис.

Изследванията на тримата американци спомагат за изясняване на механизмите и процедурите по взимане на решения, включени в икономическите трансакции, като например кои застрахователни полици ще имат най-добро покритие, без да подтикват към злоупотреба, посочи академията.

Миналата година американецът Едмънд Фелпс стана носител на Нобеловата награда за икономика за приноса си за задълбочаване на разбирането на връзката между краткосрочните и дългосрочните ефекти от икономическата политика, припомня Франс прес.

С определянето на носителя на Нобелова награда за икономика се закрива сезонът Нобел 2007. Самите награди във всяка категория, които са на стойност 10 милиона шведски крони (1,08 млн. евро), ще бъдат връчени на 10 декември в Стокхолм.