газ
газ / iStock/Getty Images
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 октомври в размер на 24,72 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора. За предходния септември утвърдената цена на природния газ беше в размер на 22.46 лв./MWh.

Независимо от увеличението на цената на природния газ, цената на електрическата и на топлинната енергия остават непроменени, изтъкват от КЕВР.

В утвърдената цена на природния газ от 24,72 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В приетото от КЕВР решение е отчетена предложената днес от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ. В нея е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2020 г., за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември на Европейската централна банка, както и за осреднените цени на алтернативните на природния газ горива /мазут със съдържание на сяра 1 процент и газьол със съдържание на сяра 0,1 процента към 30.09.2020 г., уточняват от регулатора.