Приемат проекти по мярката за инвестиции в селските стопанства на ПРСР от април
Приемат проекти по мярката за инвестиции в селските стопанства на ПРСР от април / снимки: БГНЕС

До края на месеца ще бъде отворен приемът по мярка 4.1 за инвестиции в селски стопанства на новата Програма за развитие на селските райони. Първите проекти ще бъдат приети още през април, съобщи в Пловдив земеделският министър Десислава Танева.

Над 2,3 милиарда евро европейски средства по програмата ще бъдат насочени към българските стопанства. От тях над 1 милиард евро ще бъдат предоставени за инвестиции в земеделски стопанства за подобряване на тяхната конкурентоспособност, допълни министърът. Една част от останалите средства ще бъдат за агроекологични плащания, а около 672 млн. евро - за подобряване на живота в т. нар. селски райони или общински мерки.

Около 4000 земеделски стопанства ще бъдат подпомогнати, подчерта министър Танева. Голяма част от тях са производители на плодове и зеленчуци, които са приоритетен сектор за правителството, допълни тя.

Земеделският министър обаче призна, че в първия прием по новата програма няма да се приемат проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Причината е, че миналата година е подписан договор за анализ между България и Световната банка за реформи в сектора. Докладът трябва да е готов в края на юни, затова приемът на проекти за напояване ще стане през есента, допълни земеделският министър.

Според Десислава Танева това не е пречка за стопаните и не противоречи на обявените приоритети за развитие на производството на плодове и зеленчуци.

Други новини от Пловдив