Предпазната клауза за авиацията ни може да отпадне догодина
Предпазната клауза за авиацията ни може да отпадне догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Предпазната клауза за българското въздухоплаване може да отпадне през първата половина на следващата година, съобщи пред журналисти Жак Баро, вицепрезидент на ЕК и комисар по транспорт. Решението за това ще зависи от предстоящия доклад на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Българската авиация е постигнала огромен напредък в сравнение с миналата година, когато комисията наложи предпазната мярка, обясни Жак Баро. Той не изрази категорична готовност, че догодина въздухоплаването ни ще има равен достъп до европейските коридори, но подчерта, че Центърът за управление на въздушното движение в столицата е едно от големите ни постижения и се оценява много високо в Брюксел, тъй като ще помогне за създаването на Единно европейско небе. Завишеният контрол и върху самолетите и пилотите са другите показатели за напредъка в авиационната ни безопасност, заяви Баро.

Във връзка с петролните разливи в Черно море заместник-шефът на Европейската комисия обясни, че се надява догодина Съветът на транспортните министри да приеме седем мерки за безопасност в корабоплаването и че ще бъде създадено дружество, което да категоризира корабите. Според Жак Баро Черно море е опасно, защото през него преминават стари руски кораби, повечето от които са речни и трябва да бъдат изтеглени от употреба. Това ще е темата на разговорът им с руските власти при предстоящото му посещение в Москва през 2008 година.