Предложиха компромис за оставането на Гърция в еврозоната
Предложиха компромис за оставането на Гърция в еврозоната / Thinkstock/Getty Images

Преговорният маратон за Гърция продължава. Лидерите на Гърция, Германия и Франция са постигнали „компромис" на продължилите цяла нощ преговори. Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са изготвили компромисен проект, с който да бъде запазена Гърция в еврозоната.

Лидерите на страните от еврозоната започнаха финалното заседание на срещата на върха до приемане на споразумение с Гърция.

Въпросът за членството на Гърция в еврозоната не се поставя под съмнение, съобщи европейски дипломат в кулоарите на срещата.

Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи. Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция. Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.