Предлагат промени в модела на работа на Сметната палата
Предлагат промени в модела на работа на Сметната палата / снимка: Sofia Photo Agency
Предлагат промени в модела на работа на Сметната палата
32680
Предлагат промени в модела на работа на Сметната палата
  • Предлагат промени в модела на работа на Сметната палата

Промяна в модела за работа на Сметната палата, предлага ГЕРБ с проект на нов закон за одитната институция, който беше внесен в деловодството на парламента. Предвижда се палатата вече да не бъде колегиален орган с 11 членове. Ръководството й ще включва един председател, който ще носи цялата отговорност за дейността на институцията, и двама заместници. Консултативен съвет пък ще подпомага дейността й. Разширяват се и правомощията на одитната институция. Тя ще проверява навсякъде, където се изразходват публични средства от бюджета, включително в частни и държавни фирми. От ГЕРБ обявиха, че под проекта са се подписали и избраници от Синята коалиция и Атака.

Предлага се Консултативният съвет да се състои от петима души, без председателя на палатата, да се избира от парламента за срок от 5 години, за да подпомага със съвети и да администрира конкурсите за одитори. Звеното ще следи и за случаи на неспазване на нормите на Етичния кодекс на одиторите. То ще прави два пъти в годината преглед на приключили одити, подбрани на извадков принцип и на тези, възложени с решение на НС. За участие във всяко заседание петимата членовете на съвета, с изключение на председателя, ще получават по една минимална работна заплата. Те, за разлика от председателя, ще могат да бъдат преизбирани. Заседанията на звеното да се председателстват от главния одитор, но без той да има право на глас при взимането на решенията, предлагат от ГЕРБ. Мандатът на председателя ще е 6-годишен.

Глоба от 1000 до 5000 лева за лица, които не окажат съдействие на одиторите на Сметната палата, предвижда още проектът за дейността на институцията, с който Дарик разполага. При повторно нарушение глобата за виновните лица да бъде от 2000 до 10 000 лева, предлагат още избраниците от управляващата партия.