Правителството решава кои ще са защитените зони по НАТУРА
Правителството решава кои ще са защитените зони по НАТУРА / netinfo

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще внесе за разглеждане в Министерския съвет списък с 27 зони по НАТУРА 2000. В началото на годината правителството реши да изключи от НАТУРА 2000 концесионните площи и тези, които попадат в устройствени планове.

Защитените зони бяха приети от Националния съвет за биологично разнообразие на 13 септември. Тогава Съветът разгледа повторно 29 зони, отложени за включване в НАТУРА 2000 миналата година по искане на тогавашното Национално управление по горите.

Съветът реши 26 от предложените 29 площи да бъдат одобрени и предложени за включване без никакви промени, една да се разшири, а две – Рила буфер и Централен Балкан буфер, да бъдат преразгледани отново.

Ако правителството одобри списъка с 27-те зони, той ще бъде изпратен за одобрение в Европейската комисия. Екоактивисти от коалиция „За да остане природа в България” коментираха, че от решението на кабинета зависи дали страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

От 9,30 ч в столицата природозащитници готвят поредната си акция в защита на пълния обхват на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. По-късно от 18 ч пред Народното събрание природозащитниците ще проведат и акция за запазването на Националния парк „Рила”.