Правилното ползване на енергия: по-малки сметки и грижа за планетата
Правилното ползване на енергия: по-малки сметки и грижа за планетата / netinfo
Енергията е ключът за справяне с глобалното затопляне и световната финансова криза, това заяви еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева по време на конференция на Европейския съюз на тема промените в климата. Според нея сметките за електричество са съществена част от разходите на едно домакинство, но ако гражданите бъдат добре обучени, то те могат едновременно да ги намалят и да запазят планетата. Представителят на Европейската комисия в Гърция Йеретеос Пападопулос също допълни, че ако не се вземат мерки за справяне с промените в климата, то в бъдеще цената, която ще платим, ще е много по-висока, а може да има и необратими последствия.

Навременното и правилно обучение на гражданите е най-важно за справяне с климатичните промени, заяви еврокомисарят Меглена Кунева. Според нея повечето хора са объркани какво е необходимо да правят и трябва да им се дадат напътствия, с които едновременно да намалят бюджета си и да се справят с промените в климата. Пример затова са по-честото използване на градския транспорт или придвижване с велосипед, намаляване на температурата в апартаментите с няколко градуса, като ако те са три, това означава и намаляване на сметката с 20 на сто. Тя допълни още, че близо 1/3 от използваното електричество в Европейския съюз е именно от домакинствата. Затова Евросъюзът трябва да се бори за правата на потребителите. Следващата седмица предстои и първият по рода си енергиен форум на граждани.

По време на конференцията Кунева каза още, че европейците са сред гражданите, които най-много се грижат да опазят планетата, но въпреки това трябва да се вземат още много мерки.

По-рано през деня еврокомисарят бе наградена и лично от кмета на Солун Василис Папагеоргопулос със сувенирна купа, като той заяви, че в днешните дни на икономическа криза нейната роля е много важна, тъй като потребителите имат нужда от закрила.