Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период
Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период / снимка: БГНЕС, архив
Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период
79831
Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период
  • Получаваме 32 млрд. лв. чрез европейските фондове за новия период

32 милиарда лева ще бъдат налични за България чрез европейските фондове за икономическото развитие през новия програмен период за устойчиво развитие и намаляване на различията между регионите. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Годишната среща на местните власти на Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив.

По думите й амбицията да нямаме нулева година ще бъде факт чрез реализирането на проекти от общините като основни бенефициенти по голяма част от програмите.

За изминалия програмен период по проекти на българските общини са усвоени повече от 7 милиарда лева по седемте оперативни програми, уточни министърът, като заяви, че това е голяма възможност, но и голяма отговорност.

Върви се към опростяване на процедурите, унифицирането на правилата и прилагането на контролни механизми, за да не се допускат грешки при тръжните процедури и възлагането на обществените поръчки, каза още Василева. Тя допълни, че с помощта на европейските средства могат да се реализират ключови за държавата ни реформи в здравеопазването, социалната политика и секторните политики.

Според министър Василева шансовете за Водния проект на Пловдив са много големи. Тя обясни, че форматът на новата програма „Околна среда 2014 - 2020 година" е договорен с Европейската комисия и тук става дума за реализирането на т. нар. ранни проекти. По думите й Водният проект на Пловдив ще бъде стартиран още в самото начало на програмния период заедно с големите проекти на Добрич, Асеновград и Плевен. Ще могат да се реализират и още 5 други проекти за големи агломерации без пречиствателни съоръжения.

Други новини от Пловдив