Полсън: Не бива да се бърза с налагане на нови правила на финансовите пазари
Полсън: Не бива да се бърза с налагане на нови правила на финансовите пазари / снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън каза при посещението си в Париж, че регулаторните власти не бива да бързат да налагат нови правила на финансовите пазари като реакция на кризата в кредитирането, предаде БТА, като се позова Асошиейтед прес.

Полсън заяви след среща с френския министър на икономиката, финансите и заетостта Кристин Лагард, че САЩ Франция упражняват контрол на пазарите, докато апетитът на компаниите за финансови услуги към риска отслабне.

Ще бъде необходимо известно време, за да отминат сътресенията на финансовите пазари, а регулаторните органи трябва да се уверят, че всякакви нови ограничения или изисквания за фирмите за финансови услуги няма да задържат новаторските подходи, изтъкна Полсън пред журналисти.

"В момента регулаторните органи трябва да са много бдителни, да наблюдават отблизо финансовите пазари, докато намерим изход от тази ситуация", посочи американският министър, и добави "Искаме да възстановим баланса, не искаме да прибързваме с оценки и да реагираме прибързано".

Полсън подчерта, че американската икономика и световната икономика като цяло са спечелили от новаторски финансови продукти.

След срещата с френската министърка Хенри Полсън даде много "положителна" оценка за кандидатурата на френския икономист Доминик-Строс Кан за директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес. По-късно след разговор с президента Никола Саркози Полсън каза същото и добави: "Двамата имаме еднаква виждания за МВФ."