Подписваме с ЕК споразумение за програма „Транспорт”
Подписваме с ЕК споразумение за програма „Транспорт” / netinfo

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заминава за Брюксел, за да участва в официалната церемония по подписването утре на оперативна програма "Транспорт".

Документът ще бъде подписан от комисаря по регионалната политика на Европейската комисия Данута Хубнер. По същото време ще бъде подписана и оперативна програма "Околна среда" в присъствието на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

От българска страна на церемонията по подписването ще присъстват още министърът на финансите Пламен Орешарски, както и българските депутати от Европейския парламент.

Преговорите между Министерството на транспорта и Европейската комисия /ЕК/ за одобрение на оперативна програма "Транспорт" 2007- 2013 г. приключиха на 22 октомври т. г.

Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. е една от седемте оперативни програми на България, които се финансират от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС и е с най-голям бюджет в България - 2 003 481 163.68 евро.

Програмата е насочена към няколко стратегически приоритета, които ще допринесат за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС. Постигането им ще има основен принос за устойчивия и балансиран икономически растеж на страната в средносрочен и дългосрочен план.

Чрез програмата ще се финансират инфраструктурни проекти в секторите на железопътния и пътния транспорт, комбинирания транспорт, морския и вътрешноводния транспорт. Сред ключовите за развитието на националната транспортна инфраструктура проекти са модернизацията на железопътната линия Видин-София, изграждането на автомагистралите "Струма" и "Марица", разширението на софийското метро, изграждането на Интермодален терминал в София.

Осъществяването на тези и другите проекти от програмата ще допринесат за повишаване на безопасността и комфорта при пътуване. Изграждането на нови и модернизирането на съществуващите инфраструктурни обекти ще намали времето за пътуване и превоза на товари.

Една от специфичните цели, поставени пред програмата, е балансиране на използването на отделните видове транспорт. Подготовката на оперативната програма "Транспорт" започва през октомври 2004 г. в партньорство с основните министерства, неправителствени организации, академичните среди, организации на работодателите, синдикати и регионални и местни власти.