Подготовката на пътищата за зимата ще глътне 50 млн. лв.
Подготовката на пътищата за зимата ще глътне 50 млн. лв. / снимка: БГНЕС, архив

50 млн. лв. ще излезе зимната подготовка на пътищата в страната, информира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Велико Търново.

Предстои да стартират поредица от срещи на национално и местно ниво, които целят анализ на наличните техника и материали, участъците за изкърпване и мантинели за подмяна.

От 15 ноември ще бъде въведена зимна мобилизация, но при необходимост това ще се случи по-рано, обясни министърът.

Лиляна Павлова подчерта, че изграждането на АМ "Хемус" е изключителен приоритет за българското правителство и то няма да се откаже от финансирането. "Помните, че по време на правителството на Орешарски тази магистрала беше изцяло извадена от европейското финансиране. Ние я върнахме. Сега тя фигурира, макар и като първи резервен проект, но поне отново е част от новата оперативна програма "Транспорт" за 2014-2020 година, с идеята, че когато вече имаме избрани всички изпълнители за изграждането на магистрала "Струма", остатъчният ресурс, поне частично ще финансира първия участък, който изграждаме, за който вече сме в процедура за избор на изпълнител", коментира Павлова.

Тя посочи, че става дума за участъкът от Ябланица до разклона Плевен - Ловеч. Планира се изграждането на останалите 85 км, които се намират от разклона Плевен - Ловеч до Велико Търново, да бъде започнато с бюджетно финансиране. Има предложение и от Световната банка за отпускането на дългосрочно финансиране при много добри условия, водени са и разговори с Европейска инвестиционна банка.

"Убедена съм, че усилията, които правителството полага за борба със сивата икономика, за увеличаването на приходите в бюджета и запазването на фискалната дисциплина и дефицита, създават предпоставки да можем да обмислим такова дългосрочно кредитиране. Още повече, че работим със съдействието и експертизата на Световната банка към промяна системата за плащане на пътища, която трябва да замени сегашната винетна система", каза Лиляна Павлова.

Тя обяви, че 300 км магистрали и над 2000 км обновени пътища са част от резултатите на двата мандата на кабинета "Борисов". Очаква се да бъдат завършени автомагистралите "Струма" и "Марица".

Министърът на регионалното развитие информира още, че новите винетни такси за тежкотоварни автомобили у нас ще бъдат въведени най-рано през 2018 г.

"Винетната система ще остане за леките автомобили, но за тежкотоварния и транзитния трафик над 3,5 тона, тази система вече ще бъде за изминато разстояние. Така наречената "тол такса" за изминато разстояние. Въвеждането на тази система ще ни даде възможност да имаме едно сериозно увеличение на приходите. И всъщност кредитирането на изграждането на магистрали няма да обременява държавния бюджет, а ще бъде за сметка на увеличените приходи от такси, които ние ще събираме за използването на пътищата", обясни Павлова. Тя посочи, че за тази цел са необходими законодателни промени, избор на изпълнител на проекта и тестване на системата.

Други новини от Велико Търново