По-високият акциз за газа може да вдигне цената на парното от Нова година
По-високият акциз за газа може да вдигне цената на парното от Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
По-високият акциз за газа може да вдигне цената на парното от Нова година
45670
По-високият акциз за газа може да вдигне цената на парното от Нова година
  • По-високият акциз за газа може да вдигне цената на парното от Нова година

Природният газ ще поскъпне от догодина заради увеличението на акцизите върху част от горивата, призна председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той не пожела да коментира готвеното увеличени на ставките за газьола, метана и природния газ, но призна, че няма как да не се отрази върху цените на парното и топлата вода.

Увеличението на акциза върху природния газ от януари догодина се налага заради ангажиментите на страната ни към Европейския съюз, но вероятно ще повлияе на цените на парното и топлата вода още от следващото началото на 2012 г. Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев отказа да коментира цифри, но бе категоричен, че всички данъци се отразяват като разходи, които се признават в цената на услугата и няма друг начин.

Семерджиев каза, че въпреки искането на газовия доставчик „Булгаргаз" за несъстоятелност на „Топлофикация - Шумен", дружеството трябва да продължи работа и вероятно ще бъде подпомогнато от общината. Председателят на ДКЕВР предположи, че общината ще успее да реши проблема. „Ние миналата година имахме среща с тях, те имаха амбициозна програма, дори за инвестиции с участието на общината. Надявам се, че не са забравили тази програма. Очевидно е, че има клиенти на тази топлофикация и трябва да продължи подаването на топлинната енергия", каза шефът на регулатора.

Семерджиев коментира и вчерашния инцидент, при който се образува воден фонтан на столична улица заради старите тръби на столичната топлофикация. По думите му става въпрос за натрупани проблеми, тъй като през последните четири-пет години са намалявани рязко инвестициите в топлопреносната мрежа и сега трябва да се правят допълнителни инвестиции, за да поддържа необходимият темп за подмяна.

Семерджиев допълни, че регулаторната комисия е одобрила амбициозна програма за ремонти в „Топлофикация - София".

Вчера стана ясно, че финансовото министерство предлага повишаване на акциза върху газьола и керосина с 15 стотинки на 1000 литра от догодина, като така новите ставки ще бъдат от 630 лева за 1000 литра. Промените предвиждат също природният газ за моторно гориво да се облага с 1,70 лева за гигаджаул, а за отопление – с 0,20 лева за гигаджаул. Синьото гориво, използвано за битови нужди, ще е с нулева ставка. Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.