Петър Димитров създава работна група за Белене
Петър Димитров създава работна група за Белене / снимка: Sofia Photo Agency

Работна група за координация, мониторинг и контрол по проекта АЕЦ „Белене” ще бъде създадена със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от енергийното ведомство.

Оттам обясниха, че лицата по проекта за строителството на новата централа към министерството и Националната електрическа централа са задължени да оказват съдействие на експертите от работната група. Звеното е заведено към ресорния заместник-министър Галина Тошева и е в състав: Иван Атанасов /ръководител/, Любомир Велков/заместник-ръководител/, Антон Иванов, Атанас Съйков, Иван Сачков.

Иван Атанасов е досегашен изпълнителен директор на «Италчименте груп»- България, Любомир Велков е главен изпълнителен директор на НЕК ЕАД, Антон Иванов е икономист, Атанас Съйков е директор на Дирекция «Управление при кризи» в МИЕ и Иван Сачков е държавен експерт в дирекция „Енергийни пазари и преструктуриране” в МИЕ.

В момента тече процедурата за избор на стратегически инвеститор на проекта за АЕЦ „Белене”, припомниха от министерството на икономиката и енергетиката. Миналата седмица НЕК подписа договор с „БНП Париба” за осигуряване на проектното финансиране за централата.